Общинският съвет в Бургас поля със студен душ жителите на к-с „Славейков”, след като не подкрепи докладната на кмета Димитър Николов за промяна на ПУП-а и превръщането на строителната площадка до блок 87 в комплекса в зона за озеленяване. По план трябва да се издигне нова 18 метрова сграда. Строежът е в непосредствена близост до блока, а местните са категорични, че в случай на пожар ще се озоват в огнен капан, тъй като няма откъде да измъкнат. „И катафалка няма да може да влезе”, категорични са те- За размерите и местоположението на бъдещата сграда разбрали в последния момент и останали шокирани. “Чак когато вече има разрешително за строеж, ние разбираме, че е 18 метра височина. Разбирате ли, че това е безумие. Ще закрие всичко, което е възможно като светлина, въздух, простор и т.н.”

Кметът Димитър Николов предложи да бъде променен ПУП-а на терена, като според Евгени Мосинов от БСП, докладната носи рискове, но в случая общината е взела соломоновско решение и противопоставянето й би било грешка. „Общинската администрация е забъркала огромна каша. Сега с тази докладна, Димитър Николов иска да си измие ръцете”, обяви той. Тишев се обърна към присъстващите с думите кой ще плаща обезщетението от 2.2 млн.лв., какви са обществените нужди от озеленяване до този блок, при положение, че има други подходящи места, каква компенсация ще носи инвеститора, каква гаранция има, че следващ инвеститор няма да поиска промяна на ПУП-а. „Подобно решение ощетява бургазлии”, категоричен бе Тишев.

Строителният хаос в Бургас е тотален. Думата градоРазстройство, аз не я употребявам случайно”, каза Георги Дръжев. Той призова жителите на „Славейков”, отговорните фактори в общината и инвеститора да обсъдят съвместно въпроса, за да намерят адекватно решение. По време на целия дебат жители на „Славейков” издигнаха плакати в залата. „Бургас за бургазлии-зелен, светъл, непрезастроен”, „Хората имат значение” и пр.