Скандал разтърси Общинския съвет в Бургас по време на дебатите за докладната на зам.-председателя на местния парламент Георги Дражев за преференции за общинските съветници в Синята зона. Според предложението, те ще плащат по 60 лева годишно за ползване на цялата зона за платено паркиране. Докладната предизвика и бурни обществени реакции, председателят на местния парламент Костантин Луков се противопостави, а днес на сесията напрежението достигна връхната си точка, а заседанието бе прекъснато извънредно. „Вие сте председател на общински съвет Бургас, а не на цирк или някаква трупа. Това е съседка драма, това не е водене на заседание. Изтървате заседанието”, каза лидерът на червените Николай Тишев.

„Кое е привилегия- да ми вдигнат колата десет пъти, докато върша работа в полза на обществото или Вие г-н Луков да ядете кюфтета, да пиете уиски и да си криете главата на стадион „Лазур”, докато разграбват стадион „Черноморец”- С тези думи Георги Дражев даде старт на дискусията. Дражев уточни, в докладната му няма политически мотиви, тя не е свързана с привилегии, а единствената цел била да се облекчи работата на общинските съветници.

„Един разговор да проведем за интегрирания градски транспорт, трябва на всеки час да пускаме смс-и. Друг пример- докато бях на дело за клевета, което заведох срещу Луков и спечелих процеса, беше поставена скоба на колата ми, защото нямах възможност да пускам смс-и, докато съдията говореше. Така че, Луков ми дължи 15 лева. В същото време, той ползва служебен автомобил, паркира безплатно и харчи държавни пари”, обяви Дражев и отново подчерта, че докладната е технологичен акт.

„Това ли сте Вие честния ангел с крилца”, контрира Луков. „Вие харчите държавни пари. Още не сте отчели командировката си от Иран. Не внушавайте на гражданите, че аз си ползвам привилегии”, заяви Луков. Дражев определи предложението си като „благоприятни възможности” и настоя Луков да се изживявал като морален съдник. „Вие ще ми говорите за морал. Нали вие се борихте да няма привилегии, да има равенство. Това ли ви е патриотизма?”, риторично попита Луков. В крайна сметка предложението на Дражев не се прие. С 19 против, 8 за и 13 въздържали се, общинските съветници отхърлиха докладната.

Дискусията премина извън границите на добрия тон, а накрая председателят на общинския съвет сложи точка на скандала с думите: „Аз ще си почина малко, предлагам г-н Дражев да води заседанието” и напусна залата. Дражев го последва.