БСП трябва до края на юни да реши кой ще бъде областният лидер на партията в Бургас. Настоящият председател Николай Тишев беше избран да ръководи общинската организация, като тогава заяви, че партийната му функция на областно равнище ще стане ясна след Конгреса. „Ще има сериозна конкуренция“, заявиха източници от БСП пред БургасИНФО.

Предстои да бъде проведен общински пленум в Бургас, на който ще станат ясни тримата активисти, които ще участват в областния съвет за избора на лидер. Тогава ще може да бъде направена преценка и кои сили ще надделеят и дали Тишев ще успее да запази поста и да се опита да комбинира работата и като общински, и като областен председател, като същевременно съчетава и дейността си като общински съветник в Бургас.

В средите на БСП се спрягат още няколко имена за евентуален областен лидер като сред тях са на бившия общински съветник Йордан Георгиев, на екс областния управител Павел Маринов, както и на Георги Тодоров и Аргир Бояджиев. Малка е вероятността да се появи ново име от структурите от другите общини в областта, тъй като на този етап няма изявени амбиции. „При всички положения ще стане ясно накъде ще върви партията и дали ще има реална промяна, която да се усети от хората“, смятат социалисти.

Всъщност процесите в столетницата на местно равнище са повече от динамични, особено след като за национален лидер беше избрана Корнелия Нинова. Делегатите от Бургас, участвали в най-висшия партиен форум, се включиха в избора без предварително заявена позиция – част от тях заставаха зад бившия си председател Михаил Миков, а други – зад Корнелия Нинова. Депутатът Атанас Зафиров беше единственият, който публично заяви, че работи за победата на Нинова. Той вече получи и признание като оглави комисията по национална сигурност към НС на БСП, което е като част от правителството в сянка, сформирано от социалистическата партия. Публична тайна е, че Зафиров и Тишев не са в особено добри отношения, поради разминавания във възгледите им по време на местните избори. Тишев дълги години беше смятан за кадър, лансиран от Зафиров, но в момента добива собствена идентичност и не се съобразява с други мнения, казаха местни членове на БСП.