Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви в Руен, че партията ще определи кой да бъде президент на предстоящите избори и както и даде заявка за централната изпълнителна власт.Карадайъ държа пламенна реч пред местните жители, дошли на тържествата по повод 37-годишнината от създаването на общината. Целият ръководен състав на ДПС пристигна на поляната в края на Руен, където бяха съсредоточени събитията за празника.

„Ментетата нямат място при нас. Докато сме заедно, докато сме единни, ние ще се борим за нашите парва и свободи. От тази гледна точка можем да кажем – нито отвътре, нито отвън, чрез каквито и да е внушения, никой не може да ни противопостави на нашите комшии. Никой не може да ни противопоставя, никой не може да ни отклони от пътя на борбата за права и совбоди. Под риск е демокрацията днес, защото виждаме централната изпълнителната власт, в която ГЕРБ стана заложник на едни партии, които Съвета на Европа нарича фашистки. С пазарлъци и задкулисни игри те погазиха Конституцията на България, за да ни ограничат правата. Аз от тук искам да ви призова – наесен има президентски избори. За тези избори чрез нашето единство трябва да покажем за пореден път, че ние ще се борим за свободите си, за демокрацията и ние ще определим кой да бъде президент на нашата родина. Ако преди няколко месеца спечелихме местните избори, то за да бъде ефективна местната власт, ни е нужна и ценралната. Днес различни партии си правят разни сметки за президентските избори. Ние от Руен, където сме заедно с Родопите и Делиормана заявяваме – няма да даваме подкрепа, която не ни е поискана. Няма да подкрепяме такива, които нарушават Конституцията, които влизат в съглашателства с фашистки организации, което е много опасно“, заяви Карадайъ.

Областният лидер на ДПС Ахмед Сюлейман пък беше категоричен, че отцепниците от ДПС ще получат своя урок.

„Всяка година се събираме на тази поляна. Допреди една година тук имаше едни хора, които говореха за единство и братсство, но всички знаем какви събития се развиха в ДПС. Точно тези хора, които обещаваха, че ще работят за благото на нашия електорат, тръгнаха да правят разцепление и то много сериозно. Но аз вярвам във вас. Както винаги сме давали урок на отцепниците и този път ще го направим“, каза Сюлейман, визирайки създадената от бившия лидер на партията Лютви Местан формация ДОСТ.

Всъщност по информация на Бургасинфо в Руен единственият кмет до този момент, който е декларирал преминаването си към ДОСТ е на Речица. В момента обаче тече подготовка за създаването на местна организация на новата формация.

На днешния празник в Руен ДПС демонстрира пълната си власт в общината. Хиляди изслушаха речите на лидерите на партията, а самият Карадайъ беше посрещнат със скандирания „ДПС“.