БСП призова президента Росен Плевнелиев да оттегли последните си посланически назначения. И предупреди, че ще търси начин да сезира съда. Това съобщава Dnes.bg.

Бившият външен министър Кристиян Вигенин обяви, че държавният глава е надвишил квотата за политически назначения в мисиите ни в чужбина. По закон тя е 20% от ръководителите на дипломатическите служби. Вигенин цитира думи на сегашния външен министър от март, че квотата е превишена.
Куфари за посланици стягат 16 души, близки до властта. Четирима от тях са от екипа на Росен Плевнелиев.

Шефката на кабинета му и бивш служебен социален министър Деяна Костадинова ще е посланик в Женева, където са швейцарските седалища на ООН и нейните организации. Бившият служебен министър на културата и секретар на президента Мартин Иванов пък заминава посланик в Хелзинки. Освен за Финландия ще отговаря и за Естония. В Словакия е назначена съветничката на президента по европейските въпроси Йорданка Чобанова. За Испания е предложен шефът на протокола на Плевнелиев Иван Кондов. През март за посланик в САЩ бе назначен секретарят на президента Тихомир Стойчев.

БСП обвини президента в злоупотреба и го предупреди да се въздържа от назначения в последните месеци от мандата си.

"Очевидно е, че натискът за последните политически назначения идва от президента, който използва служебното си положение, за да урежда свои хора на посланически постове в нарушение на закона и на обществения интерес", каза днес Вигенин. БСП предупреди, че следващото правителство и новоизбраният президент ще отзоват всички посланици в хронологичен ред до достигане на изискваната от закона квота.

"Ако назначенията се реализират, готови сме да сезираме компетентните съдилища и да обжалваме всеки указ или акт на президента", каза Вигенин.
”В случай че президентът смята да приключи мандата си, с подобни шуробаджанашки и приятелски назначения в дипломацията, не считам, че той може да бъде говорител на гражданския морал", каза и Валери Жаблянов.