Готви се общ ляв фронт. Това каза Костадин Марков, бургаски народен представител от Реформаторски блок по повод оттеглянето на АБВ от властта. Той посочи, че аргументите за оттеглянето на АВБ от управлението са „изсмукани от пръстите”. По неговите думи, има връзка между това, че Корнелия Нинова спечели изборите в БСП и оттеглянето на АБВ.

„Не страдам за оттеглянето на АБВ от властта, дори го приемам с облекчение, защото се изчиства обликът на правителството - ясен дясноцентристки и сега става много ясно кой управлява и кой е в опозиция”, допълни Марков. Той обясни, че ако има някакви драматични промени в управлението те няма да са свързани с оттеглянето на АБВ, а по-скоро с изборния закон и с държанието на патриотите.

„Не мисля, че десетте депутати от АБВ могат са повлияят да се случи каквото и да било”, добави Марков. По неговите думи, у нас предсрочни избори винаги са възможен вариант. „Ако се запази сегашното статукво, а няма сигнали, че ще се получи някакво друго разместване, няма да има доминираща сила, която да направи самостоятелно правителство, не виждам и лесни коалиции. Възможно е да влезем в правителствена криза”, обясни народният представител. Той каза още, че много трудно ще се сглоби нова коалиция, ако горе-долу се повтори същият резултат от предходните избори, а социологията до сега показва това. По неговите думи, при нови избори ще се влезе в период на дестабилизация. Той добави, че е гласувал против референдума на Слави Трифонов.

„Моята позиция е, че НС трябваше на коригира въпросите. Референдум трябва да има, но въпросите трябваше да са издържани, спрямо Конституцията, а от страх пред влиянието на г-н Трифонов повечето депутати подкрепиха сляпо въпросите по начина, по който са формулирани”, обясни Марков. Той добави, че тази процедура отива в задънена улица, защото Конституционният съд ще счете, че въпросите от референдума не са допустими. Марков обобщи, че ако всичко покрай Изборния кодекс премине успешно във формата на управляващата коалиция, то обстановката е стабилна. По неговите думи, има само вътрешнополитически причини за дестабилизация и те са свързани с текстове от Изборния кодекс. „Ако РБ, ГЕРБ и ПФ се разберат по този въпрос не мисля, че имаме възможност за дестабилизация”, добави Марков.

източник: радио Фокус