Бразилският сенат отстрани временно от поста й президентът Дилма Русеф. Това се случи след дебати, продължили над 16 часа.

Обсъждането на отстраняването на Русеф в Сената протича на фона на сблъсъци между нейни поддръжници и противници, които организираха шествия в няколко града на страната.
Общо 41 от 78 присъстващи на гласуването подкрепиха импийчмънта на държавния глава. Това обикновено мнозинство е достатъчно за отстраняването на Русеф от власт за 6 месеца. Заседанието на Сената обаче още не е приключило и ако поне 54 сенатори гласуват срещу президента, тя окончателно ще бъде свалена от поста, за да бъде разследвана, посочва epicenter.bg, позовавайки се на „Ройтерс“.
Русеф е обвинена, затова че е фалшифицирала държавния бюджет, за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015 г. Миналата седмица тя беше замесена и в корупционния скандал с "Петробрас", тъй като главният прокурор поиска от Върховния съд да позволи започването на разследване срещу Русеф за възпрепятстване на правосъдието.

Часове пред гласуването в Сената вестник "Естадо де Сао Пауло" съобщи, че тя вече е събрала личните си вещи от кабинета й в президентския дворец "Планалто" и ги е изпратила в резиденцията "Алворада".Бразилската полицията използва сълзотворен газ срещу нейни привърженици, които хвърляха димки и бутилки по униформените пред Сената в столицата. Протести имаше и в Сао Пауло и Рио де Жанейро.

Правомощията на Русеф трябва да се поемат от вицепрезидента Мишел Темер. Медиите в страната съобщават, че той вече е започнал да съставя свой кабинет, тъй като според близки до Русеф тя ще освободи от длъжност своите министри и ще ги призове да не помагат на наследника й.

Темер обаче също е застрашен от импийчмънт по същите обвинения, като тези срещу Русеф и е разследван по два случая, свързани с "Петробрас". Подобна е и ситуацията при мнозина от останалите политически фигури, имащи законното право да изпълняват длъжността държавен глава. Не е изключено за изненада на мнозина Бразилия скоро да се окаже отново с жена президент - Кармен Лусия, зам.-председател на Върховния съд.