Евродепутатът Ангел Джабмазки, ключово и най-разпознаваемо лице на ВМРО, пристига в община Сунгурларе, която в момента се управлява от ДПС, а по време на кампанията за местните избори беше буквално превзета от бурните речи на тогавашния бургаски депутат от партията Хюсеин Хафъзов, който в момента е един от двигателите на новата формация на Лютви Местан – ДОСТ.

ВМРО открива в неделя офиса си в Сунгурларе, като това е поводът и Джамбазки да пристигне в общината.

„Офисът ще бъде осветен от архимандрит Димитрий. Тази община повече няма да бъде нито "бастион на Хафъзов", нито "крепост на ДПС"!“, заяви областният лидер на войводите Георги Дракалиев.

Политическата обстановка в Сунгурларе в момента е изключително сложна заради процеситете в ДПС и отцепването на ДОСТ. По време на изборите Хафъзов заявяваше, че Сунгурларе е залог за неговата политическа кариера, наричаше общината „турска“.

Припомняме част от пламенните му речи пред актива на ДПС тогава: „Оттук нататък в България, в Турция, в Европа, за да ми чуят гласа имам нужда от едно: Всички гледат към Сунгурларе в момента. Всеки ден ми казват: „Ако изгубим Сунгурларе, ти ще платиш цената!”. Това е бъдещето на един политик“.

Същевременно тогава люта битка водеха един срещу друг бившият кмет на ДПС Георги Кенов, който партията отритна, и Хафъзов. Двамата стигнаха до тежки конфликти. Кенов в момента е в опозиция като общински съветник от партията на сина си Стефан Кенов – БДЦ, а пък ДПС продължава да се ръководи от бивши съмишленици на Хафъзов.