Русия е обезпокоена от съобщенията за доставки на големи пратки оръжия съветски модел за сирийската опозиция от Съединените щати през територията на Румъния и България. Това заяви пред ТАСС говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, предава БТА.

Захарова заяви, че Русия няма основания да оставя тези сведения без внимание. Данните са поместени в публикация от 8 април тази година на авторитетното британско военно издание Janes's Defense, което има широка читателска аудитория.
Там пък се казва, че информация, поместена на американския правителствен портал Federal Business Opportunities, открехва завесата над един от случаите на незаконна доставка на "съветско оръжие" в кризисни региони на света. Това е станало чрез използване на възможностите на частни компании посредници за изпълнение на договори за търговия на различни видове нападателно оръжие, произведени по изтекли съветски лицензи", посочва още информационната агенция.

"Показателно е, че поръчките за доставка от корабни компании на взривни материали в йорданското пристанище Акаба са били публикувани от името на командването за морски превози към въоръжените сили на САЩ", каза Захарова.


В статията се посочва, че със съдействието на Румъния по морски път през Турция и Йордания е била изпратена голяма партида оръжие на "сирийските бунтовници", сражаващи се с режима на законно избрания президент Башар ал Асад.

Мария Захарова определи доставката като "незаконен реекспорт на нелицензиран модел съветска продукция с военно предназначение" и отбеляза, че асортиментът й е бил доста широк - от традиционни автомати Калашников, през гранатомети и ръчни противотанкови комплекси до оръжия с различно предназначение.

"Във въпросния материал става въпрос и за България. Инфраструктурата на българското пристанище Бургас е била използвана за организиране на подобни операции за незаконен трансфер на някакъв "конфиденциален" товар в Йордания. При това при позоваване на американски специалисти се изказва предположение, че и в този случай товарът има военно предназначение и ще се използва за поддръжка от Вашингтон на въоръжената опозиция срещу Асад", отбеляза Мария Захарова.

Представителката на руското външно министерство попита по какъв път са били оформени тези сделки, като се има предвид, че между Русия, Румъния и България по вина на последните две страни, досега не е уреден въпросът за лицензирано производство във военно-техническата сфера.

Защо участващите в тези незаконни операции страни членки на ООН и ОССЕ с такава лекота нарушават своите международни задължения в областта на предотвратяването на незаконната търговия с леко и стрелково оръжие, попита още Мария Захарова.