Гласуването е задължително решиха депутатите, които приеха на второ четене този текст от Изборния кодекс след бурни тричасови дебати. „За” се обявиха 109 от ГЕРБ, ПФ, АБВ, двама от РБ и 7 от БДЦ, 74 бяха „против“ - 1 от ГЕРБ, БСП, ДПС и 13 от РБ, 3 от БДЦ и 5 независими, а 10 от РБ, БДЦ, „Атака“ и независими се въздържаха.

ДПС ще сезира Конституционния съд за този текст. „Въвеждането на този текст е недопустимо и противоконституционно. Преобразуването на едно от основните конституционни права не може да бъде осъществено нито с обикновен закон, нито с кодекс, нито дори с обикновена поправка в конституцията, категоричен бе съпредсесателят на партията Четин Казак, съобщава „24 часа” „Насила не можеш да накараш хората нито да те заобичат, нито да гласуват за теб“, обърна се той към управляващите.

Против въвеждането на задължителното гласуване се обявиха и от БСП, посочва още „24 часа”. Янаки Стоилов поиска първо да се чуе мнението на хората в референдум. Народното събрание да се поставя над гражданите е недопустимо, категоричен бе той. „Дори Адам, макар и при ограничени обстоятелства, пак е направил своя избор”, даде пример Георги Божинов.

Надали има по-ясен знак за голямата пропаст между гражданите и политиците от гласуването на Изборния кодекс, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев. „Занимаваме се със себе си и с нещо по-лошо – с това по насилствен законодателен път да задължим гражданите да запълнят огромната пропаст между нас и тях, която сами сме изкопали. Искаме пропаст, която е наш грях, да бъде запълнена чрез вменяване на задължение на другиго да гласува“, обяви той.

Кънев обори аргументите на патриотите за въвеждането на задължителен вот. Първото било да се намали резултата на ДПС, защото техните избиратели гласуват под строй. „В любов към ДПС не можете да ме обвините, но така няма да решим проблема”, аргументира се Кънев. И обясни, че като се задължат всички да гласуват, управляващите ще бъдат изненадани от по-висок резултат на ДПС.

Втори аргумент е, че ще се борим срещу купения вот – защо слагаме каруцата пред коня, попита Кънев. И заяви, че на последните избори е имало купен вот и в общини, в които е нямало присъствие на ДПС. Не мога да приема да се държим като стара мома, която си търси млади избиратели с пари по насилствен път, отсече лидерът на ДСБ.

„Карате човек да отиде задължително до урните, въпреки че не може да ви понася, и мен в това число, след което му казвате – че ще му зачетете гласа за най-първите и абонираните. Тези опити за служебни победи и мимикрия на народна любов не са от вчера“, включи се и Гроздан Караджов. И обясни, че има много хора, които вече няма къде да избягат от държавата и да се скрият от политиците.

Още през 1892-1893 г. Алеко ги е описал тия хубавци като вас, дето внасят тези текстове, каза още Караджов и цитира член 5 от неговия избирателния закон, който всъщност е фейлетон, с искане да бъде включен в настоящия кодекс: „3 дена преди избора, както и в самия ден на избора, почва се морално влияние върху избирателите и арестуването на разсъждающите. Ако са заети – полицията се грижи да пусне вместо тях бюлетините.“

„О, неразумний депутатино, поради що се срамиш да си кажеш истината – лъснахте, че за пореден път е важно да се прегърнете с ДПС и да защитите точно тази противоконституционна партия под мотива, че задължителното гласуване е нещо много страшно“, отвърна му Димитър Байрактаров от ПФ. И обяви, че леви и десни се прегръщат срещу българския гражданин.