Бургаските членове на ДПС масово са заявили желание да върнат официално като свой лидер създателя на партията – Ахмед Доган. „Това обаче няма да се случи, така и не взехме окончателно решение за позиция по въпроса“, казаха активисти пред БургасИнфо. Предполага се, че бургаските членове на партията ще гласуват директно за лидер на предстоящата национална конференция, която ще се проведе на 24-ти април. Там трябва да бъде решено кой ще оглави ДПС като поеме ръководството от сегашния триумвират Рушен Риза, Мустафа Карадайъ и Четин Казак.

Областният лидер на партията Ахмед Сюлеюман е участвал в сбирка в София по този въпрос, но след нея той не отговаря на мобилния си телефон. Най-вероятно местното ръководство изчаква официалното решение на национално равнище. По предварителна информация новият лидер на ДПС се очаква да бъде Мустафа Карадайъ, тъй като е повече от ясно, че Ахмед Доган няма да поеме официално председателските функции.

„Трябва да бъдем единни, най-вероятно ще подкрепим Карадайъ“, казаха членове на организацията. В Бургаска област ДПС са изправени и срещу дейността на депутата Хюсеин Хафъзов, който е един от двигателите на ДОСТ - партията, създадена от отцепелия се от ДПС бивш председател Лютви Местан. Хафъзов е роден в айтоското село Тополица и през последните години като депутат от ДПС имаше особено влияние върху мюсюлманското население в региона, като използваше най-вече религиозни методи за агитация. Неговият стар приятел Селих Метраш пък, който е общински съветник в Айтос и преди седмици напусна партията с дълго писмено изложение, вече е заявил желани да напусне и групата в Общинския съвет. Най-вероятно на него ще се падне тежестта да организира ДОСТ по места. Същевременно в Руен друг бивш кадър на ДПС – бившият кмет Хюсен Ахмед Чирак, е под лупа, тъй като упорито се говори, че пред камери на турска телевизия е давал добри оценки за дейността на ДОСТ.