Областният лидер на БСП Николай Тишев, д-р Красимира Каракашева и Женя Илиева ще бъдат най-вероятно тримата кандидати, между които социалистите ще избират нов общински лидер. Конференцията на партията ще се проведе утре. Очаква се сред кандидатите да бъде и Христо Панайотов, но е възможно той сам да се оттегли. Бившият общински съветник Йордан Георгиев, който на няколко поредни избора беше сред основните кандидати за лидер и се стремеше към промяна на организацията, се отказва от битката. Самият той заяви пред БургасИнфо, че няма да участва в надпреварата.

Николай Тишев е считан за основният претендент, но все още не се знае дали той ще съвместява поста на общински и областен лидер. „Това ще стане ясно след конструирането на новия областен съвет“, каза Тишев. В момента социалистите провеждат конференциите си във всички общини на Бургаска област.

До предстоящата редовна конференция на партията БСП остави на поста досегашния си лидер Евгений Мосинов, въпреки че той подаде оставка след провала на местните избори през октомври миналата година.

Социалистите до този момент масово запазват досегашните си лидери по общини. От проведени 9 конференции, нови лица ще представят партията само в Руен – Диана Касабова, в Айтос – Милена Куртева, в Царево- Яни Янев. Освен в Бургас, избор на лидер предстои в Средец, Сунгурларе и Камено.