„Дошъл съм тук, за да се видя с хората, а не, за да коментирам предизборните кампании на партиите. На дневен ред е справянето с природните бедствия, а с политическите бедствия ще се справяме на по-късен етап. В понеделник връчвам втория мандат.“ Това каза пред журналисти в Болярово президентът Румен Радев във връзка с пожара, който избухна в село Воден в сряда следобед и унищожи много домове, цитиран от bTV.

„На първо място искам да благодаря на всички пожарникари, военнослужещи, горски служители, стотиците доброволци и местната власт за това, че в тази изключително сложна обстановка, не се допусна загуба на човешки живот“, каза още президентът.

„Оттук нататък е изключително важно да се потушат всички огнища и държавата, в лицето на своите институции, да докаже, че може да бъде координирана, напълно мобилизирана и да бъде в подкрепа на хората в пострадалите райони“, допълни Радев.

По думите му със сигурност има неща в институциите, които трябва да се подобрят.

„Регионът на Болярово е типичен пример, как когато се мобилизира държавата с цялата си мощ и всички институции работят координирано, могат да се потушат и най-силните бедствия. Въпросът е времето, за което това ще се постигне“, заяви той.

„В момента е все още време за действие. Има време за доклади. Но оценката я дават хората – както тези, които са благодарни, че животът им и имуществото им са спасени, така и тези, които са фрустрирани, че тяхното имущество не е могло да бъде спасено“, коментира президентът Радев.

„Призивът е да не се делят хората. Трябва да се намери едно общо решение за всички, защото когато се доставят фургони за точно определени лица, а всички останали имат нужда, това създава напрежение“, допълни държавният глава.

„Българинът цял живот гради дом и загубата на този дом е една истинска трагедия. Аз напълно разбирам дълбоката мъка на тези хора. И именно сега ние трябва да покажем и съпричастност, и помощ – максимално бързо и в максималния възможен обем. Апелирам всички за повече съпричастност и повече помощ за тези хора“, заяви Румен Радев.

Източник: bTV