"Да, България" се възползва тактически от кризата в ДПС и разделението в партията, за да припомни на българските турци, че има и други партии, които са готови да ги приемат и да се отворят за тях.

Такава покана към електората на ДПС, да се присъедини към нейните редици, отправи зам.-председателят на партията и бивш депутат Ивайло Мирчев в профила си във Фейсбук.

Той посочва, че "събитията в ДПС през последните седмици поставят въпроса за мястото на българските турци в политическия живот на страната".

"В миналото ДПС бе монополизирало възможностите за участието им в българската политика.С постепенното превръщане на ДПС в корпорация (по думите на Доган), контролираният и купен вот доведе до дистанциране на много политически активни и свободолюбиви наши съграждани от турски произход.

"Да, България!" е партия, която винаги е била отворена към участието на българските турци в обществените процеси. След местните избори през 2023 г. близо 20% от общинските съветници на "Да, България!" в страната са български турци. Имаме съветници в общините: Айтос, Руен, Хаджидимово, Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Цар Калоян и Разград", пише Мирчев.