Омразата, която тръгна от вдигнатия юмрук, ескалира! Тежко разединени сме!

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със симпатизанти в Сандански и сподели, че всяка вечер праща на Урсула Фон дер Лайен линкове с пълните зали.

"Разединението в българското общество взима притеснителни размери. Колкото и да се подаваме на емоции и чувства, нормалното е да се намери общ език. Не само в политическата класа, но и между хората и институциите, каза още Борисов.

"Силата на ГЕРБ е била в емоциите, единството, мотивацията и желанието да направим нещо, което да показваме", каза още той. И припомни, че именно такива са били и слоганите на партията му през годините - за работа и развитие.

Политикът даде пример със стрелбата по словашкия премиер Роберт Фицо вчера, протестите в Нова Каледония във Франция.

Борисов упрекна бившите си партньори, че не са направили така, че страната вече да е получила и второто плащане по Плана за възстановяване, след като имаха пълно мнозинство в парламента по време на четворната коалиция и кабинета на Кирил Петков. Той попита и защо ПП-ДБ винят ГЕРБ, че не са сменили заедно шефовете на регулаторите, а не са го направили по време на своето правителство.

И продължи: "Какво промениха ПП-ДБ за три години?- Боклучарника на "Струма". А парите ги няма! За "Струма" ми е мъчно. Хората в петък и събота пътуват за Гърция. Трябва да напишете някъде: "Благодаря за социалните контакти - да стоим по няколко часа тук в задръствания", посочи бившият премиер.

И добави: "Съжалявам, че те не искат да се учат. Те искат да говорят глупости, а после идват и казват: "Да, ама нали е по-добре да сме ние, отколкото другите". Хората вече започват да държат и нас отговорни за техните безобразия. Добре, че още не са ни натикали да отговаряме за откраднатите милиони. Лъжеха, плашеха ни, че ще стане страшно, ако дерогацията падне, сиреч да внасяме само руски петрол. Обраха ви. И нашите симпатизанти, за съжаление, но и техните симпатизанти също обраха", каза Борисов.

Той коментира и темата с миграцията. Обясни, че до преди три години у нас е имало нулева миграция и са идвали европейски премиери, които да видят как се охранява тя.

Според него е възможно хора от Благоевградско да отидат да работят в АЕЦ "Козлодуй", където има два нови реактора, тъй като ще се налагат 15 - 20 хиляди души работна ръка.

"Спасихме Маришките централи. И в тази война, в която ние подкрепяме Украйна, евтиният ток приляга на българското население и българския бизнес. И мисля, че с отлагането с една година на либерализацията на пазара мисля, че с една година можем да отложим скачането на цената на тока. Това е постижимо и можем да го поемем като ангажимент", каза той.

Накрая, Борисов призова симпатизантите на партията: "Има значение да е отчетлива разликата, за да можем да имаме увереността, че това, което сме обещавали, защитавали през тези години, ще бъде изпълнено" и обеща да продължи строителството на църкви.

"ГЕРБ е партия, която има ясна визия и ясно лидерство в лицето на бъдещия министър-председател Бойко Борисов", заяви в словото си водачът на листата на ГЕРБ-СДС в 1 МИР - Благоевград Росен Желязков.

Той добави, че партията му има готова предизборна програма още от преди началото на кампанията, тъй като тя бе обявена в деня на откриването й, което бе в Стара Загора.

Тя все още не е била представена официално, но днес Желязков издаде, че в нея партията му предвижда през следващите години благосъстоянието на българина да достигне до 80% от това на европееца.

Желязков благодари на всички, дошли на събитието: "Вашата здрава душевност отново ни събира в тази зала с едно по-осезаемо самочувствие за шестия избор през тези три години. Всичко сме преживяли, казали, анализирали. Както за управлението, което сме имали до 2021 г., така и за периода, в който бяхме низвергнати, бих казал справедливо. Но трябва да се върнем отново на разговора не "Дали", а "Как".

Росен Желязков допълни, че "нито правоговорният, нито правописният речник ще стигнат да опишат това, което ПП-ДБ са казали срещу ГЕРБ": "Не словоблудствай! Защото всичко казано като негатив срещу ГЕРБ издава не тревожност, а страх.А страхът се изпитва тогава, когато човек има усещането, че губи нещо, с което се отъждествява или нещо, към което силно е пристрастен, привлечен".

Той припомни, че вчера във Враца Борисов забрани на хората си да говорят срещу досегашните си партньори от ПП-ДБ. И ги призова да говорят на симпатизантите си за това какво са направили за тях досега и за програмата си.

Няма как, когато техните основни послания са базирани на несправедливата омраза към ГЕРБ. Не се боя да кажа това, защото във всяка тяхна лъжа и манипулация през последните години прозираше това, тяхното желание ГЕРБ просто да го няма, коментира Желязков.

След него думата взе Томислав Дончев.
"Късметът обича трудолюбивите и смелите. Най-важните въпроси в момента са два. Единият е защо отиваме пак на избори, а другият е какво ще правим след тях", започна той и обясни, че както в науките, понякога се правят експерименти, но това не трябва да се прави нито със здравето на хората, нито с управлението на една държава.

"За съжаление през последните три години и държавата, и обществото ни бяха жертва на експерименти. На всичкото отгоре лаборантите бяха нагли", каза Дончев. Като пример посочи това, че в политиката е прието правителство да съставя първата политическа сила, но в 49-ото НС не стана така.

Той припомни думите на колежката си Деница Сачева, че причината да се отиде пак на избори, е желанието им за еднолична власт. Според него пък е друго - нежеланието им да напуснат фантастичния си свят.

Дончев призова през следващите седмици да се говори най-вече за образование, но и за транспорт и индустриално развитие.

"Няма богата държава, няма богато общество, ако хората са неуки и неквалифицирани. Не говоря само за децата. Бъдещето е тук. Изследвания показват, че човек ще сменя профисята си поне три пъти в живота. Професията - не работното място. Всички тук сме учиници", каза Дончев.