16-годишен тийнейджър беше арестуван в Мариние, Франция, заподозрян в подготовка на джихадистка акция по време на Олимпийските игри, според Националната антитерористична служба Прокуратурата. Новината съобщи френският вестник Le Figaro. Прокуратурата започна разследване на "престъпно терористично сдружение". Тийнейджърът е задържан превантивно от полицаи от Главна дирекция "Вътрешна сигурност".

Той беше разкрит след доклад до местната прокуратура относно тревожни изявления, публикувани в защитен канал за съобщения в Telegram. Непълнолетният казал, че искал да набави материал за направата на колан с експлозиви, "за да умре като мъченик в името на ислямския халифат", според полицейски източник.
Момчето е задържано от съдебна полиция в дома на родителите си. По време на претърсването на дома следователите открили ръкописни документи, включително клетва за вярност към джихадистката групировка "Ислямска държава". Мобилният телефон на заподозрения е иззет.

На изслушването тийнейджърът признал, че е искал да извърши нападение по време на Олимпийските игри "с пушка или колан с експлозив". Според източник от полицията непълнолетният - от френска националност - "е бил следен за радикализация".