"Не е акция, а махленска история, която се раздухва чрез медиите, за да се удари конкретна политическа партия и коалиция в процес на изборна кампания". Така народният представител и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков описа събитията около Агенция "Митници".

"Тази е целта и аз пак ще подчертая, че прокуратурата в нашата страна се е превърнала в политическа собственост на една, а сега бих добавил - на две политически партии - Движението за права и свободи (ДПС) и ГЕРБ. Нашата прокуратура играе по свирката на тези две политически партии не от вчера", посочи той в интервю за "Дневник".


"И това което в момента се случва - цялата кампания, е срещу коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". Не се засягат други лица. Въпреки че има доказателства за връзките на един сега действащ вътрешен министър с един от задържаните в акцията, които медиите, иначе охотно публикуващи всякакви снимки, старателно избягват да споменават. За да очернят една част от политическото пространство и да оставят в бяло друга, която има за какво до отговаря за последните 12-13 години", каза още той.





В събота, 6 април, СГС потвърди мярката за неотклонение на обвиняемите за организирана преднъпна група за контролиране на контрабанда и подкупи Петя Банкова, директор на Агенция "Митници" , Марин Димитров и синът му Стефан Димитров. В пледоарията на прокурора беше споменат депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и бивш вътрешен министър Бойко Рашков - заявено беше, че познавал и се срещал с Димитрови. В медии излязоха и снимки, на които се вижда Рашков в компанията на сина.

"Прокурорът е споменавал името ми, но никой не ме е търсил и никакви сведения не са искани от мен за когото и да било", каза Рашков, попитан дали прокуратурата се интересува от неговите сведения.

Той заяви, че познава Марин Димитров и сина му Стефан, но обясни:

"Познавам го от времето, когато постъпих служебен министър на вътрешните работи през пролетта на 2021 г. И това не е тайна, аз обявих публично получената информация от Марин Димитров, която беше съобщена устно, а впоследствие той написа и подписа.


Тогава разбрах, че е работил като директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Тогава разказа, че придобил информация във връзка с наказателно разследване срещу ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов за получен или опит да бъде получен подкуп от 200 хил. лв. във връзка с някакви сделки, за което свидетел бил тогавашният председател на Държавен фонд "Земеделие" Симеонов. Той е потвърдил че има такъв случай, а впоследствие е бил принуждаван да се откаже от показанията си.

Тази информация за първи път получих от Марин Димитров тогава - идва гражданин, който иска да информира министъра на вътрешните работи, което е практика, поне в моя мандат като служебен министър два пъти и няколко месеца в правителството на Кирил Петков".





"Прокуратурата не позволи да бъдат проверени или опровергани твърденията на Марин Димитров в хода на сериозна проверка, която можеше да послужи за възобновяване на наказателното производство", каза още Рашков.

"Аз го познавам Марин Димитров само в тази светлина, която описах. А какви други контакти е имал, дали е свързан с контрабанда на цигари, ако е вярно, той трябва да отговаря. Само че не се доказват престъпленията по този начин - с внушения с кого са се срещали бащата и синът. Да подчертая, че не са срещите проблемът, а целта на срещите, какво се обсъжда и има ли опити за външно влияние във вземането на решения от институцията, която съответното длъжностно лице представлява, каквото е имало например при срещите на прокурори с Петьо Петров в ресторанта "Осемте джуджета", където са носени дори прокурорски постановления", посочи Рашков и бе категоричен - "Стефан се е срещал и с министър Калин Стоянов".

"Той (Стефан) е младо момче, по-малко го познавам, с мене няма какво да си говори, той е далеч по-близък с министър Калин Стоянов, вероятно поради близката им възраст, имат си и семейни приятелски отношения. И е доста странно как сегашният министър, доколкото ми е известно, е участвал - съзнателно или не, в задържането на този млад човек. Вероятно е имал някакви основания, някакви данни", каза Рашков.