Президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев призова ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да направят коалиция или експертно правителство след предсрочните парламентарни избори на 9 юни.
Нови политически проекти идват и никой няма да чака ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, предупреди той в студиото на БТВ. Според него няма нищо лошо в това три евроатлантически партии да бутат страната напред, визирайки ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Сглобката бе мъртво родена заради лошия подход, посочи Росен Плевнелиев.
"Борисов трябваше да натисне ръчната спирачка, за да спаси партията си", смята експрезидентът, според когото Борисов държал фронта, но накрая трябвало да вземе радикално решение, за да може ГЕРБ да не се разцепи на две или на три.
Плевнелиев е готов на нова посредническа роля, за да обедини евроатлантическите сили в България. Припомняме, че Росен Плавналиев и Соломон Паси бяха излъчени от ГЕБР в предишното, 48-о Народно събрание, като медиатори за постигане на широко съгласие за правителство, но мисията им беше неуспешна.

Той обясни, че някои от промените в Конституцията са добри, например това парламентът продължава да работи и това е ход, добър за българската демокрация. Плевнелиев определи обаче като грешка и недомислица да се сложат като възможни кандидати за служебни премиери управителят на БНБ и неговите подуправители. Сметната палата пък можела да се занимава с политика защото не била важна, колкото шефът на БНБ например, посочи Росен Плевнелиев.
"Дори родени по-труден начин, промените в Конституцията работят, включително и реформите на Висшия съдебен съвет", коментира Плевнелиев.
Той призова депутатите в следващите два месеца, в които парламентът ще продължи да работи, да свършат смислена работа в полза на държавата, но и да не мълчат за проблемите.