Каква е процедурата след гласуваната оставка на премиера Николай Денков и какво предвижда основният закон в страната? Хвърлената оставка от страна на Николай Денков дава старт на процедурата по избор на ново правителство в рамките на 49-ия парламент.
„Сега на ход е президентът. Той ще проведе консултации с парламентарните сили, когато прецени, след което ще връчи първия проучвателен мандат на лицето, избрано от първата политическа сила - групата на ГЕРБ”, обясни Пламен Киров, преподавател по конституционно право.
След връчване на проучвателния мандат ГЕРБ ще имат точно 7 дни да го реализират. Което означава, че ПП-ДБ и партията на Борисов имат неясен срок за преговори, тъй като не се знае кога държавният глава ще проведе консултациите.
„Когато имаме оставка на кабинета, било то колективна такава на Министерския съвет или индивидуална на премиера, както е нашият случай, това не означава, че тя трябва да се гласува в следващите 24 часа. Може да се гласува след 2-3 дни”, каза Пламен Киров.
Ако първият проучвателен мандат е неуспешен, следва връчване на папката на втората по численост парламентарна сила - ПП-ДБ. Ако и те не реализират мандата, тогава президентът го връчва за трети и последен път на партия по негов избор. През цялото време на тази процедура Денков ще продължи да упражнява правомощията си на министър-председател.
„Парламентът не може да откаже да гласува оставка. Нали не си представяте, че премиерът ще подаде оставка и парламентът ще чака 1 месец да я гласува. Че той премиерът просто ще си отиде вкъщи при жена си и през цялото време може да си почива”, заяви Пламен Киров.
А според политолога Евелина Славкова желание за още съвместно управление има и в ГЕРБ-СДС, и в ПП-ДБ. Но гласуваната веднага оставка слага прът в колелата на бъдещите преговори.
„Форсира тези разговори. А аз не мисля, че и от едната, и от другата страна, са готови да седнат спокойно на масата и тези два документа да се обединят в един”, заяви Евелина Славкова.