"Имаме все по-добро разбиране за капацитета на отбранителната индустрия на България и Турция, и за потенциала за сътрудничество." Това посочи министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев, който е на официално посещение в Турция, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

През втория ден от официалното си посещение Тагарев се срещна с генералния секретар на Съвета по национална сигурност Сейфулла Хаджимюфтюоглу. Двамата обмениха възгледи относно предизвикателствата пред сигурността в региона на Черно море и Балканите, и обсъдиха напредъка на двустранните отношения в сферата на сигурността и отбраната. Бяха набелязани и областите с потенциал за задълбочаване на сътрудничеството като сферата на отбранителната индустрия.





Следващата среща на българската делегация беше със заместник-министъра на отбраната Селал Сами Тюфекчи и с ръководството на държавна компания АСФАТ. Бяха представени възможностите на компаниите от холдинга и изразена волята за по-активно сътрудничество с отбранителната индустрия на България, оценена като важен съюзник в НАТО, добър съсед и партньор в редица сектори.

По време на посещението на министъра бе подписан Меморандум за разбирателство между правителствата на Република България и Република Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство. “Вярваме, че турските компании в областта на отбранителната промишленост ще дадат голям принос на бъдещите проекти за модернизация на българската армия”, заяви по време на разговора вчера заместник-председателят на парламентарната комисия по национална отбрана към Великото национално събрание на Турция Рефик Йозен.