Все още продължават преговорите с Австрия, но има концептуално съгласие по основните елемнти на споразумението за тази година. Изпълнението на бюджета за тази година върви съгласно най-добрите ни очаквания. От гледна точка на това, както и на бюджета за следващата година, нямаме проблеми по отношение на подготовката за еврозоната. Това каза премиерът акад. Николай Денков по време извънредната среща, свикана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в комисията по външна политика.
„За нас присъединяването към Шенген е устойчив дългосрочен ангажимент за България да продължи да охранява надеждно външните граници на ЕС и да има стабилна система за охрана на границите“, посочи от своя страна министърът на външните работи Мария Габриел.
„Преговорите не са завършили, процесът е деликатен. Искам да благодаря на колегите от Австрия и Румъния за това, че продължаваме в много конструктивен дух да изчистваме и последните детайли“, добави тя.
По отношение на изпълнението на критериите за еврозоната министърът на финансите Асен Василев обясни, че според предварителните данни за бюджета за тази година ще има по-малък дефицит от очакваното. Той ще бъде 2,5, а не 3%.„Ще остане 1 млрд., който ще ни остане, който може да бъде използван другата година да си помогнем за общинските проекти“, поясни той.
По думите на Василев, тези цифри опровергават всички черни сценарии за това, че държавата ще фалира. „Този критерий е напълно покрит за тази година“, подчерта той.
„Единственото, което остава, е критерият за инфлацията. До голяма степен тя е внос в България“, посочи Василев. Според него до юни-юли следващата година и този критерий за еврозоната ще бъде покрит. Той изтъкна и важността на новия закон за БНБ.
„Това че Шенген се отвори, е много добра новина. Пълният ефект за българската икономика няма да се постигне докато не се отворят сухопътните граници. За нас е много важно нашите австрийски партньори да са наясно, че България ще преследва тази цел изключително упорито, тъй като това е ръст за българската икономика и облекчение за всички български и европейски фирми“, изтъкна финансовият министър.
Станислав Анастасов от ДПС заяви от името на парламентарната група: "Искам да изразя задоволството си и на ДПС, че отборната работа дава резултати. Това, което ние вършим в либералното семейство, под ръководството на лидера на парламентарната ни група г-н Делян Пеевски виждате, че дава резултати. Говоря успеха са Нидерландия и полезния натиск от нашите либерални партньори в Австрия. Ние ще продължим тази работи като партия и парламентарна група, но и в либералното семейство през моя колега Илхан Кючюк и другите ни евродепутати".
"Ще продължим работата по всички онези теми, които са свързани с нашето пълноценно членство в ЕС и НАТО, така че българските граждани и бизнесът да могат да видят всички ползи. Това е гарантирано от председателя на парламентарната ни група г-н Пеевски", добави той.
„Искам да ви помоля за повече оптимизъм. Тъй като съм част от всичко това, което хората правеха, в лицето на премиера Денков, на Кирил Петков, Мария Габриел, Калин (Стоянов – бел. ред.)“, заяви председателят на комисията по външна политика Бойко Борисов.

„Най-ценното са сухопътните граници, които ни остават, и ние няма да се откажем от тях. Но ползването на информационната система означава съсвесм друго доверие към България“, подчерта той.
„Най-малко биха но задоволили тези резултати без сухопътните граници. В последните години ставаме свидетели на огромен брой трафиканти вътре в страната, загинали полицаи. Това не можеше да не се отрази в чуждите медии, специално в Австрия“, каза Борисов.
Той изтъкна огромния труд на МВР и Гранична полиция в борбата с трафика на мигранти.
„Ние създадохме мнозинства, които решиха всички проблеми. Ние за дни свършихме всички тези работи. Огромен труд“, заяви Борисов.