Отглеждането на канабис достигна нови висини на изобретатателност в Бургас.


Днес Окръжна прокуратура – Бургас обяви, че привлеча към наказателна отговорност три лица за отглеждане, производство и държане с цел разпространение на канабис. Две от лицата са задържани за срок до 72 часа и по отношение на тях предстои в съд да бъдат внесени искания за определяне на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража, а третото е обявено за международно издирване, тъй като за него има данни, че се намира в чужбина.

Престъпното сдружение е било неутрализирано при специализирана операция на служители на ГДБОП, проведена под надзора на Окръжна прокуратура - Бургас.

Подробности от разследването предоставиха пред медиите окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, прокурорът от Окръжна прокуратура – Бургас Ангел Георгиев, който е наблюдаващ по досъдебното производство и комисар Ради Пенев – началник на отдел в ГДБОП.

Те посочиха, че престъпното сдружение е осъществявало дейността си от началото на 2023 година. Канабисът е отглеждан край село Смолник, община Карнобат. Обвиняемите са регистрирани като земеделски производители и на тази база с притежавали земеделски площи и прилежащи постройки към тях, в които са отглеждали марихуана на открито и на закрито. Стопанисвали са и язовир, от който са поливали продукцията си. Действали са при изключителна конспиративност. Отгледаната и изсушена марихуана е била вакуумирана и отнасяна на специално място – тайник, от който тя е била получавана от купувачите. По този начин се е избягал непосредствения контакт между обвиняемите и крайния купувач.

На място са установени над 4 килограма изсушена тревна маса – канабис, а в едно от помещенията са открити и нови насаждения. По оперативна информация през изминалия месец обвиняемите са успели да пласират други близо пет килограма готова продукция. По цени на улицата количество от 9 килограма канабис достига стойности от близо 1 милион лева.

Участващите в брифинга посочиха още, че марихуаната е била предназначена за вътрешния български пазар.