С всеки изминал ден средствата за укрепването на велоалеята към Сарафово нарастват, а след последната буря положението вече е критично. Проблем, за който Община Бургас сигнализира преди повече от година и половина, но не получи съдействие и одобрение да се намеси, за да спре процеса. Дори изготвеният от администрацията проект за укрепване остана на изчакване. Свлачището е не само опасно, но и с всеки изминал ден ще струва все повече на държавния бюджет. Защото в 21 в. не може да остане така.

„Когато сигнализирахме за проблема дойде комисия от Геозащита, която заключи, че няма признаци на аварийност и няма агресивно влияние на морската вода. Заключението беше, че областният управител трябва да подаде искане към „Бедствия и аварии“ и да да чакаме някой ден да дойдат средства за укрепване“, заяви зам.-кметът по строителство Чанка Коралска в отговор на въпрос какво се случва с велоалеята, зададен на днешната сесия на Общинския съвет. Към днешна дата вече всички се убедиха какво е въздействието на морската вода в този участък.

Оказва се още, че държавата не е приела да използва проекта за укрепване, който Общината е изготвила. Не е отпуснала средства дори на себе си, за да предприеме укрепване.

„Времето минаваше и в резултат на това ние отделихме пари, за да направим спешно проектиране, изготвихме проект и го внесохме готов с предложение как да се укрепи брегът. Проектът беше внесен в Областна администрация и в Министерството на регионалното развитие. За наше учудване получихме писмо от областния управител, че никой не ни е възлагал да проектираме, имотите са държавна собственост и не можем да получим финансиране. Не сме държали на това, можеше държавата да си възложи и на база на нашия проект да извърши укрепването. Защото сега пораженията са още по-големи и става все по-опасно. Съветниците от „Възраждане“ настояват като община да вземем мерки и ние ще трябва да попитаме областния управител, който е стопанин на държавната собственост, и той да ни даде право да вземем мерки. Ние няма да се откажем и ще настояваме всичко това да има добър край. В последното си писмо областният управител ни предлага с решение на Министерски съвет тези имоти да станат общинска осбственотст. Изразихме съгласие, но продължаваме да сме в позиция на чакащи“, каза Коралска.

Времето обаче е пари.

„Това безсмислено бавене увеличава с всеки ден средствата, които трябва да се инвестират. Преди година и половина те бяха три пъти по-малко, но засегнатата територия се увеличава. Ако областният управител се отнася така след някой друг месец средствата ще нараснат 4-5 пъти“, заяви кметът Димитър Николов.

Колко време трябва на държавата да реагира и дали цялата велоалея няма да се окаже в морето, предстои да видим. През това време ще се молим да няма жертви или нова буря, въпреки че е зима.