Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че е постигнат напредък в преговорите за освобождаване на заложниците, заловени от "Хамас" по време на атаката над Израел на 7 октомври. Според посредници в преговорите се очаква и петдневно примирие.

„Надявам се скоро да има добри новини“, каза премиерът Нетаняху пред израелски войници във военна база в северната част на страната. Малко след това кабинетът му публикува изявление, в което се казва, че "в светлината на развитието по отношение на освобождаването на заложниците" тази вечер последователно ще заседават военният кабинет, извънредният кабинет и правителството в пълния му състав.

Изявлението дойде, след като по-рано беше разпространена информация от палестински източници и страната-посредник Катар, че преговорите между Израел и "Хамас" по споразумение за няколкодневно прекратяване на огъня в ивицата Газа са в заключителен етап.

Според източници на "Хамас" и групировката "Ислямски джихад", цитирани от АФП, предварителното споразумение ще включва размяна на заложници и палестински затворници и петдневно примирие.
В изявление на лидера на "Хамас" Исмаил Хания, изпратено до "Ройтерс", се посочва, че представителите на "Хамас" са били „близо до постигане на споразумение за примирие“ с Израел и са предали отговора си на катарските посредници. "Хамас" взе около 240 заложници по време на нападението си в Израел, което според израелските власти е убило 1200 души.
Нетаняху обаче не спомена прекратяване на огъня: "В момента сме се фокусирали върху много силната и проактивна защита на север, за да постигнем съкрушителна победа на юг.
Първата ни цел - елиминирането на "Хамас", няма да отпадне, докато не я постигнем. Относно втората цел - освобождаването на заложниците, постигаме напредък.
Не мисля, че си струва да се казва твърде много, дори и в този момент, но се надявам скоро да има добри новини“, каза Нетаняху пред израелските военни.
Позовавайки се на израелски източник, haaretz.com съобщава, че за период на прекратяване на огъня от четири до пет дни "Хамас" ще освободи 50 заложници. Споразумението се отнася до освобождаването на израелски граждани, които са живи. Чуждестранни граждани също могат да бъдат освободени, въпреки че те не са включени в това споразумение.
Освен това източникът добавя, че всеки ден по време на прекратяването на огъня ще бъдат освобождавани приблизително по десет заложници, като Израел се надява общият им брой да достигне 80.