„Празнословието е като детската болест на демокрацията. През толкова изпитания минахме до съставянето на редовно правителство. В парламента се занимават със се бе си. Да се обвиняват взаимно, да казват колко е лош президентът или да защитават някого. Дори стигнаха до бой. Дори да спорят, дори да се бият, ама да си струва“

Това каза в студиото на „Тази неделя“ журналистът Иван Гарелов.

Той определи като „празни думи“ обяснението, че Радев се опитва да съхрани Иван Гешев, за да бъде част от политически проект и припомни, че президентът отказа в началото да подпише указа за назначаването му.

„Много усилия се хвърлиха за съставяне на конституционно мнозинство. Шапка им свалям, но не разбрах какво точно искат да променят в Конституцията“, посочи Гарелов.

„Веднага, когато решиш, че парламентът ще назначава служебните кабинети, ще възникне проблемът – защо народът пряко избира президента? Целта им е да се ограничи властта на президента. Ако всички усилия са насочени към укрепване на властта – това е сталински модел. Има човек – има проблем, няма човек – няма проблем. Не можем да съчиним какво да прави главният прокурор – да махнем длъжността. Служебните правителства също“, добави журналистът.

„Отстраняването на Гешев беше направено от хората, които го избраха. Те демонстрираха, че се подчиняват на сили и влияния, които са вън от съдебната система. Олга Керелска, която гласува против избора на Гешев и против махането му, обясни, че и в двата случая вижда външна намеса“, каза той.

Според него не е било предвидено назначаването на Борислав Сарафов като изпълняващ длъжността главен прокурор.

източник и кадър bTV