Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител с инициали Д.А. по предложение на Софийска градска прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Искането е за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Д.А., който е привлечен към наказателна отговорност за престъпление търговия с влияние.

"С определение от 20 април 2023 г. на Софийският градски съд-Специализираният наказателен съд (закрит) е спряно наказателното производство срещу Д.А. поради придобиване на депутатски имунитет. Продължаването на наказателното производство срещу народен представител е възможно само след разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Д.А. съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България", отбелязват от прокуратурата.

Справка в регистъра на съда показва, че става дума за народния представител от ДПС Димитър Аврамов.

Продължаването на наказателното производство срещу депутат е възможно само след разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Д.А. съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България.