В Министерския съвет се провежда церемония по смяната на властта - служебният кабинет предава управлението на редовно избраното правителство. Денков обвини Донев в саботаж на новия кабинет заради освобождаването на всички зам.-министри.

"С гордост и голямо удовлетворение предаваме управлението на държавата на редовното правителство", заяви Гълъб Донев.

По думите му правителството дава надежда, че ще бъдат решавани основните проблеми пред българските граждани и бизнес. "Тази надежда може да прерасне в доверие и сигурност, ако продължите да работите за решаване на всички наболели проблеми и стратегически приоритети. За тези 10 месеца служебното правителство свърши огромна по обем работа. Предаваме държавата с добре фунциониращи системи", заяви Донев.

Той изрази увереност, че ще има приемственост във властта относно приоритетите. Отчете като успех на служебния кабинет диверсификацията от руското ядрено гориво и природен газ, както и споразуменията с Азербайджан, Унгария, Словакия и Румъния за обединение на газопреносните мрежи, енергийните споразумения с Турция и Гърция.

"Направихме прозрачна средата в МС, проведохме отворени врати в МС за първи път, гражданите се докоснаха до всяко едно кътче в сградата на МС, където се взимат важните и отговорни решения за държавата", коментира още Донев.

„Няма нищо по-нормално от това българският парламент да избере ново редовно правителство, което да поеме своите задължения. Изненадан съм защо през последните дни се оказа, че това може да бъде проблем както за някои от партиите, така и за някои институции, каквато беше Президентството”, посочи новият премиер Николай Денков.

Денков апелира с избора на новия кабинет да бъдат забравени емоциите и негативизма и да бъде направено всичко възможно властта да бъде предадена с идеята работата да започне максимално бързо.

„Не разбрах какъв е смисълът да бъдат освободени всички заместник-министри днес, което очевидно създава проблем и не помага да имаме приемственост както по приоритетите, така и по ежедневните дейности”, критикува новият премиер.