Изпълнителното бюро на БСП реши да не се подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ. Няма да има допитване до структурите, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова.

БСП прекратяват разговорите с ГЕРБ за първия мандат, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова след днешната среща между двете партии.

"Днес не получихме никаква ясна представа какво правителство с какви пет задачи. Вече е връчен мандатът. Ето защо взехме решение да прекратим разговорите с ГЕРБ за първи мандат"

Левицата ще настоява за среща между всички партии, извеждане на пет национални и надпартийни задачи, определяне на срок на действие на правителство и след това коментар на състава му.

"Смятаме, че ГЕРБ сбъркаха концепцията за съставяне на парвителство в този труден момент. Винаги сме смятали, че трява да дадем всичко от себе си, за да има България редовно правитество и работещ парламент, но г-н Борисов излезе с партиен кандидат, а той - със собствени задачи и приоритети".

Нинова посочи, че пред ГЕРБ са обещали в бюджета да бъдат заложени социални разходи, което означава по-голям дефицит, но на следващата им среща с ИТН казали обратното:

"Тоест, Борисов действа на принципа който каквото иска му го дава. БСП иска 4.5% дефицит, за да има за хората - добре. ИТН иска под 3%, защото не трябва да се дават пари - добре. ДБ и ПП искат оставката на Гешев - ето ви оставката на Гешев. Това е крайно несериозно, така не може да се прави правителство, така не може да се управлява държавата".