Приключи изборният ден в Турция, на който гласоподавателите бяха призовани да изберат новия президент и състава на следващия парламент на страната. Председателят на Висшата избирателна комисия Ахмет Йенер заяви в писмено изявление, че изборите са приключили без проблеми.

Със затварянето на избирателните секции в 17 ч. днес започна и процесът на преброяването на бюлетините. Според турския изборен закон първо се преброяват бюлетините за президентските избори, а след това за парламентарните.

Първите резултати се очаква да постъпят около 18 часа. Те ще бъдат огласени от Висшата избирателна комисия, тъй като според правилата тя е единственият орган, който може да съобщава резултати до 21 часа.

Граждани се стичаха масово към избирателните секции в Истанбул през целия ден, за да упражнят правото си на вот на днешните президентски и парламентарни избори, смятани за решаващ кръстопът за бъдещата посока на страната, пише в свой репортаж БТА.

“На 90 години съм, но много отдавна, може би от 50 години насам, не съм виждала толкова много хора да идват за гласуват, както е днес”, казва г-жа Гюлер Еминаоглу, докато изчаква реда си за гласуване пред секция No2721 в средното училище "Хасан Шадоглу" в квартала Малтепе на азиатския бряг на Истанбул.

В училището се помещават десет от общо 30 802 избирателни секции на територията на мегаполиса. В града на Босфора са регистрирани общо 11,5 млн. избиратели. От тях около 850 хиляди ще гласуват за пръв път на тези избори.

Възрастната жена е дошла да гласува заедно с дъщеря си Мерйем. “Чакахме близо час, за да гласуваме. Но бих чакала още толкова, защото искам да живеем спокойно, без притеснения за прехраната и най-важното - да има справедливост и зачитане на правата на всички граждани”, каза дъщерята.

От сутринта не спира потокът от хора, прииждащи към урните. Пред секциите има опашки от по 40-50 души, чакащи за гласуване.

“Имаше желаещи да гласуват още преди 8 часа, когато бяха отворени секциите. В това училище има общо десет секции", каза пред БТА служител в една от секциите, като прогнозира, че напливът по всяка вероятност ще остане голям до края на изборния ден.

В отговор на въпрос какво ще се случи, ако и след 17 часа има желаещи да гласуват, той поясни, че председателят на секционната комисия ще регистрира за гласуване чакащите пред секцията, за да могат да подадат гласа си.

По данни на турските медии навсякъде в страната се наблюдава висока избирателна активност.

На последните избори през 2018 година, които спечели управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, бе регистрирана активност от 86 процента.

"Този път очаквам избирателната активност да надхвърли 90 процента, може би 95 на сто. Турският избирател по начало има нагласа да гласува за разлика от европейците и това се проявява особено силно на критични избори като тези", прогнозира анализаторът Харун Меслек.

Съюзникът на Ердоган - лидерът на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели, заяви, че е “видно, че навсякъде има висока избирателна активност”.

По думите на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който гласува в Истанбул, вотът навсякъде преминава спокойно. Той заяви, че 600 хиляди полицаи са мобилизирани за охраната на изборите.

Самото гласуване отнемаше около 5 минути на човек. Гласува се с две бюлетини - едната за президентския вот, на която са отпечатани снимките на четиримата кандидат-президенти - на Републиканския алианс Реджеп Тайип Ердоган, на лидера на Партията на родината Мухарем Индже, на кандидата на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу и на Синан Оган от алианса АТА. Индже обяви в четвъртък, че се оттегля от изборите, но изборните власти заявиха, че подадените за него гласове все пак ще бъдат считани за валидни.

Втората бюлетина, която е дълга почти метър, е с имената на 24 политически партии, които участват в парламентарните избори.

От 6 часа сутринта днес до 24 часа е забра