"Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви официално имената на министрите, които влизат в проектокабинета им. Съпредседателят на ПП Кирил Петков подчерта, че коалицията ще се придържа към първоначално заявените си принципи да не подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС и да не одобри съвместен състав на кабинет с първата политическа сила, съобщи Нова тв.

"Водеща за нас е експертността. Именно затова номинираме акад. Николай Денков за премиер", заяви още Петков.

"За нас беше много важно да покажем отговорност по отношение на въпроса България да има управление, което да гарантира рестарт на парламента и да заявим реформа на правосъдието. Гласувахме доверие на акад. Денков той да състави екип, с който е готов да изпълни програмата. Той координира изпълнението ѝ, гледаме на него като на учен от световна класа и политик със сериозна тежест. Доказал е, че може да разговаря с всички, ползва се и с нашата подкрепа", коментира Христо Иванов.

"Полагаме цялостно усилие за възстановяване на парламентарната република и работата на парламента и приемането на законите, така България да функционира нормално. Това правим чрез правителство на безспорен авторитет, какъвто е акад. Денков", каза Атанас Атанасов.

Кандидатът за премиер акад. Николай Денков подчерта, че хората трябва да усетят, че политиците се грижат за тях. И допълни, че фокусът на работата на ПП-ДБ е върху изготвянето на реалистична управленска програма.

"Задачата ни е изключително тежка. В програмата ни има пет приоритета - същите, които обявихме и в предизборната си кампания. Единствената адаптация е, че програмата бе подготвена за 18 месеца. Експерти от ГЕРБ-СДС също участваха в предварителното ѝ обсъждане", заяви акад. Денков.

По отношение на състава на проектокабинета целта на ПП-ДБ била евентуалните бъдещи министри да са експерти и да формират екип, който да работи за изпълнение на управленската програма.

Пълен списък на кандидат-министрите:

Николай Денков - министър-председател

Асен Василев - министър на финансите и еврофондове

Ирена Димитрова - министър на външните работи

Андрей Янкулов - министър на вътрешните работи

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството

Георги Гвоздейков - министър на транспорта

проф. Генка Петрова - министър на образованието и науката

Тодор Тагарев - министър на отбраната

Александър Йоловски - министър на електронното управление

Радослав Рибарски - министър на енергетика

Иван Кръстев - министър на труда и социална политика

проф. Христо Даскалов - министър на земеделието

проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването

Милен Матеев - министър на правосъдието

доц. Димитър Илиев - министър на младежта и спорта

Яна Генова - министър на културата

Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа

Юлиан Войнов - министър на икономиката

Гергана Кабаиванова - министър на туризма

Юлиан Попов - министър на екологията

Източник: Нова тв