”МиГ-29 ще продължат да охраняват въздушното ни пространство и през тази, а както върви - и през следващата година, защото успяхме да намерим някакви решения. Правим всичко възможно, имаме две обществени поръчки - едната е за придобиване на нови или ремонтирани двигатели, а другата за ремонтиране на нашите. Има очаквания, че те ще бъдат реализирани”.

Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред Би Ти Ви.

Няма как да коментирам с колко бройки изтребители разполагаме, но са такива, каквито са заложени по щат на Българската армия, увери той.

"Министерството на отбраната и по-точно служебният кабинет никога не е предлагал МиГ-29 да се дават на нито една страна. България има ангажимент освен по конституция, така и по Вашингтонския договор да охранява въздушното си пространство, както и за поддръжка на отбранителен потенциал. Един депутат беше споменал, че имаме ръждясали руски доспехи, по-добре с тях, отколкото без", категоричен бе Стоянов.

От 2 август до този момент нарушаване на въздушното ни пространство не е имало, увери министърът.

Нямаме какво повече да дадем на Украйна. Направили сме всичко, което ни бе възложено като дейност от парламента, каза още той.

Войната вероятно ще продължи. Все по-често се задава въпросът какво е победа. Никой не може да каже какъв ще е изходът, едно е сигурно - няма да свърши скоро. Когато конфликтът е само на неколкостотин километра, има рискове. Пряка заплаха за увличане на България в конфликта обаче не виждам, заяви Стоянов.

В момента виждаме две политически сили - първата и втората, които се противопоставят една на друго, но тяхното управление е нужно на страната, няма нужда от повече протакане. Трябва да има редовно правителство, което да реализира политики. Двете партии обаче не дават кой знае каква надежда, губи се време в излишни спорове. България няма нужда от постановка, а реални действия. Тази постановка ще бъде с разочароващ край за българите, анализира военният министър.

Трудно ми е да предвидя колко време ще даде президентът за връчването на първия мандат, но доколкото разбирам от думите му, няма да чака да минава време в излишни спорове. Очаквам другата седмица да даде първия мандат, може би и затова ГЕРБ искаха кабинетът да е готов до понеделник, посочи той.