След срещата си с ГЕРБ-СДС президентът Румен Радев продължи преговорите за съставяне на кабинет с втората политическа сила от изборите на 2 април – ПП-ДБ.

Вашата заявка за присъствие в политиката е алтернатива на стария управленски модел, а днес вие влизате в разговори с ГЕРБ. Важно за обществото е да знае докъде може да стигнете с този политически компромис. Важно е да чуем вашата формула за съставяне на правителство с първия мандат. Ако това не се случи, как виждате вариантът, когато мандатът дойде към вас?”, запита Радев в началото на преговорите, цитиран от Нова тв.

Той поиска да знае приоритетите на ПП в законодателството и изреди Плана за възстановяване и устойчивост, членството на страната ни в Шенген и еврозоната.

Радев попита директно представителите на ПП-ДБ кога виждат подходящото време за връчване на първия мандат.

В първия мандат не може да направим своята подкрепа. Първият мандат не може да събере своето мнозинство. Готови сме парламентът да избере правителство с втория мандат”, заяви Кирил Петков.

Съпредседателят на ПП-ДБ и бивш премиер Кирил Петков заяви, че е време да бъде направена реформата в правосъдната система, като се създаде и възможност да се разследва главният прокурор. Той изтъкна като приоритет и промени в Антикорупционната комисия и предприемане на стъпки за членство на страната ни в Шенген. „Би било огромен срам, ако бъдем разделени от Румъния и българите бъдат сложени като втора категория европейци. Еврозоната – ако искаме България да отиде напред с по-ниски лихви, с шансовете нашата банкова система да бъде наистина стабилна, трябва да го направим. Тези приоритети са в нашата програма”, каза Петков.

Източник: Нова тв