Смятам, че е малка вероятността да се състави кабинет в рамките на това НС и ще отидем на нови избори. Трудно ще намерят общ език ГЕРБ и ПП, защото това би обезличило ПП. Струва ми се немислимо да направят правителство с Борисов. Ако не го направят обаче, ще бъдат бламирани, че не влизат в тона на съставяне на правителство. Това каза политологът Слави Василев за "Денят на живо".

"Консенсусът, заложен в парламентаризма, не работи у нас. Той не трябва да се роди между 240 човека, а между двама-трима. Парламентът от колективен орган на управление се превърна в орган на колективната безотговорност. Много е лесно да се скрие човек зад решение на НС. Този орган е узурпиран от няколко личности като Борисов и Доган. Те всъщност вземат решенията", заяви той. И топълни, че ролята на ИТН в НС ще бъде малка.

"Предложението на Зарков за съдебна реформа ще намери път, а и бюджетът ще бъде разгледан с приоритет. НС може да има живот и отвъд това дали партиите ще си подадат ръка", смята Василев.

Според него в президентската форма на управление няма тоталитарност, а тя функционира доста добре. "По Конституция отговорността е на партиите, а дали Радев ще забави старта на парламента, това няма да промени факта, че партиите трудно биха се разбрали. ГЕРБ, БСП и ДПС биха могли да направят правителство, но те няма да са събрани въз основа на приоритети, а на интереса как да си поделят властта", посочи политологът.