"Истинската силна власт, от която се нуждае държавата, е една здрава коалиция. Правителство, което не е дразнещо от политическа гледна точка, може да очаква по-широка подкрепа, но то няма да бъде по-силно".

Това каза пред БНР политологът Цветанка Андреева.

Тя подчерта, че важният извод от тези предсрочни парламентарни избори е, че "електоратът, обществото категорично потвърди евро-атлантическия избор като ценности и политика":

"По тази тема има едно огромно мнозинство в 49-ия парламент, което може да е не просто управленско, а и конституционно мнозинство. Това може да е единственият ключ към кризата. Единствената платформа, на която да стъпят така говорените реформи. Не е възможна никаква реформа, ако има отказ от власт".

Андреева определи като реалистична поканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към всички партии:

"Офертата беше доста реалистична, наистина има сериозно намерение да се сформира правителство. Това беше доста ясно заявено от Борисов, той каза, че ще направи правителство.

Ще ми се да вярвам, че ще предложат няколко формули за кабинет и дано някоя от тях да е най-успешната, за да може да се изгради коалиция в този парламент. Макар че очакванията не са особено високи".

Според политолога Цветанка Андреева ПП и ДБ е трябвало да съгласуват позициите си, за да излязат по-силни на сцената:

"Така гледаме паралелна игра на два отделни политически субекта, което не води до консолидиращ ефект в самата коалиция... Основната им цел е да запазят коалицията (ПП-ДБ) до местните избори".

"Ако ПП-ДБ откажат, най-вероятно ГЕРБ няма да тръгне към политическо и ангажирано правителство, а ще мине на вариант експертно правителство", прогнозира тя.