Нормалността в ежедневието е най-важното - възможността да се предвидят приходите, да се планират разходите. Да влезем в нормален начин на живот с насочване на колкото се може повече средства към хората. Това заяви водачът на ГЕРБ-СДС в Бургаски регион за предстоящите парламентарни избори Жечо Станков в открито студио с водещ Веселин Пренеров и с участието на втория в листата с кандидат-депутати Любен Дилов.

„Има достатъчно средства по европрограмите. България като държава-членка, на всеки един внесен лев в ЕС, получава 5 обратно. През последните две години на всеки внесени 2 лева получихме 0 обратно.“, добави Станков. Според него хората трябва да направят избора си с отговор на въпроса кой може реално да работи за тях. „Има 301 кандидат-депутати от 21 листи в Бургаски регион и знам, че е объркващо за хората на кого да се доверят. Най-важното в момента е да видят кой може да свърши работа, кой може да поеме ангажимент и да го изпълни. Политиците носят отговорност за това“, каза Станков.

След многобройните срещи с местни жители той заяви, че това, което вижда в очите им, е несигурността.

„Те споделят, че не знаят всеки ден като отиват в магазина, колко ще им бъде сметката и колко повече ще платят за продуктите, които купуват. Тази несигурност оказва влияние върху това да спечелиш доверието за пореден път. За нас беше важно да отговаряме на всичките им въпроси. Ако преди 3-4 месеца най-голямото притеснение на хората беше голямата инфлация, то сега тя премина в спекула. Държавата е слаба. При хранителните продукти е трудно да се каже, че има пазар. Никой човек не може да си позволи тази седмица да не се храни, за да може да се държи пазарно и да падне цената на хляба, сиренето и т.н. В момента, в който влезеш в магазина и видиш, че една опаковка прясно мляко е между 3,50-4 лева и знаеш, че от фермата я купуват а 1 лев – никой не може да ме убеди, че това не е спекула. Три пъти и половина да се повиши цената – с една термична обработка, транспорт, бутилка и етикет.

В момента спекулата и впиването на големите вериги в джоба на хората е най-големият проблем.“, каза Станков.

Той поясни как се стигна до растящата инфлация, която сега се превърна в спекула.

„В момента, в който Асен Василев се опитваше да изпълнява функциите и на финансов, и на енергиен министър, изтърва цените на тока, вкара посредниците при газа и там цената скочи 10 пъти. Първата наша реакция беше: държавата притежава 80 % от дружествата в енергетиката - имаме достатъчно средства, за да задушим инфлацията, която се задава. Вдигне ли се цената на тока и на газа, всичко влиза в цената на крайния продукт – зеленчуците, хляба и всичко останало. Три месеца не спирахме да говорим на Асен Василев да бъде приложен механизмът, който ние разработихме. Не го направи три месеца. В момента, в който бизнесът получи сметките си за ток и за газ, вкара разходите си в крайния продукт. Инфлацията тръгна нагоре. И тук е най-голямата грешка. Той започна да налива още пари, които я вдигнаха повече. Ще вдигнеш още доходите, но инфлацията винаги изпреварва. Това си е икономическо правило. В момента, в който това се случи, както се движехме между 0 и 2% инфлация, изведнъж стана 20 % - два пъти над средната в Европа. Средствата на хората по банкови сметки, са се обезценили с 40%. За това, което преди сме си купували с 60 лева, сега ни трябват 100 лева. После, въпреки че вкарахме компенсации, никой не върна цените и държавата не го проконтролира.“, каза Станков.

Той посочи конкретни стъпки за справяне с проблема. „Първо трябва да се извикат представителите на КЗК и КЗП и да се питат кой закон трябва да бъде променен веднага, за да може да влязат и да се реши проблемът със спекулата. Следващата стъпка,

за да останат повече пари в джоба на хората, е санирането.

Не сме отишли на среща, където да не ни питат за безплатните панели на покривите и за санирането. Това означава, че хората искат да запазят малко повече пари в джоба си като намалят разходите ток, парно, топла вода. Все неща, които допълнително натоварват бюджета им. Със санирането, ако едно домакинство е плащало 150 лева сметка, сега е паднала на 75. Това трябва да продължи. Единствено ние държим тази програма да продължи, докато не бъде санирана и последната сграда.“, заяви Жечо Станков.