Страните от Европейския съюз се споразумяха за план за 2 милиарда евро за предоставяне на един милион артилерийски снаряда на Украйна през следващата година, като използват собствените си запаси и съвместно закупуват повече.

Министрите на ЕС се срещнаха днес в Брюксел, за да подкрепят предложението за изразходване на 1 милиард евро за снаряди от складове и още 1 милиард евро за съвместни доставки.


Германският министър на отбраната Борис Писториус каза, че е бил даден "стартовият сигнал" и обеща, че Украйна може да разчита на получаване на голямо количество боеприпаси тази година.


Решението на Брюксел идва дни, след като еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон посети няколко държави, сред които и България, за да ходатайства за по-голямо производство на боеприпаси.


"Посещавам страните с отбранителна индустрия, готова да увеличи капацитета си. Започвам от България, защото страната ви има дълга история в отбранителната промишленост и е много важен партньор в Европа", каза Бретон пред журналисти в Сопот.