Депо за събиране и подпомагане на нелегално преминали в България мигранти бе неутрализирано в резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас. В депото, разположено в постройка към действащо животновъдно стопанство край карнобатското село Сърнево, по време на полицейската акция са открити шестима мигранти, които изчаквали да бъдат отведени до точка в близост до магистрала „Тракия”, откъдето да бъдат превозени до София.

Констатирано е, че депото, действало от около месец и е обслужвано от двама български граждани / единия от село Сърнево, а вторият от близкото село Черково/. Те посрещали мигрантите, идващи пеша по предварително зададена локация, давали им подслон, храна и ги подпомагали с дрехи. Двамата българи са задържани първоначално за 24 часа, а впоследствие с прокурорско постановление за срок до 72 часа, като им е повдигнато обвинение.

Други 27 лица са задържани в резултат на проведената в Бургаски регион специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност, миграционния натиск и превенция на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите. Образувани са 12 бързи производства и пет досъдебни производства.

Служителите от участък “Победа” при Първо Районно управление - Бургас са задържали три лица /две за притежание на наркотици, а в третото са открити тефтери с лични данни на лица, получавали заеми и стоки на версия/. Служителите от Четвърто Районно управление - Бургас са задържали четирима / трима от тях, съпричастни към притежаване на наркотични вещества /метамфетамин и марихуана/ и един - обявен за издирване за повдигане на обвинение/.

Проверени са 877 МПС и 1314 лица, като са установени 16 лица, обявени за издирване. Извършени са проверки и на над десет адреса и 192 търговски обекти, заложни къщи, пунктове за черни и цветни метали, питейни и увеселителни заведения и други места.

В проверките са се включили служители на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция”, „Икономическа и криминална”, както и екипи на бургаската жандармерия.