Във всеки от избирателните райони прегледахме внимателно кой колко гласа е получил на предните избори и на тази база наредихме листите. Това е на база на избора на хората. Това е най-честният начин. Когато шест партии трябва да влязат в една листа е нормално е да има и искри, и недоволни. Най-важно е как ще реагират избирателите. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

„Общата оценка на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ е, че Лена Бориславова ще помогне за каузата ни. Изключително важно е да има жени, които са готови да се борят, въпреки помията, която се излиза в политиката“, подчерта той в отговор на въпрос дали това решение няма да е грешно. Не виждам причина за упрека на Александър Дунчев“, заяви Василев и цитира Васил Левски, който приживе е казал: „Да си кажем кривиците, пък тогава да вървим заедно. Не трябва да се приема лично критиката“, уточни той пред БНТ.


По повод думите му за учителите, от които някои се почувстваха обидени, съпредседателят на ПП заяви: „Учителите ме разбраха изключително добре. Моето изказване беше, че трябва да се финансира правилно техния труд и, че ГЕРБ бламираха собствената си политика спрямо тях. Ако ние даваме толкова разнопосочни сигнали към ключови професии, нямам как да изискваме качество след това в образованието или медицината“, изтъкна Василев.


„Това, което ни обединява с ДБ е, че вярваме, че има как България да стане нормална европейска държава и българите да живеем нормално. Обединението ни е с цел да зададем ясна посока накъде да върви страната, защото в последните 5-6 години тази посока се загуби“, изтъкна политикът.


Асен Василев обясни какви са ни ползите от влизането в еврозоната: „Един милиард лева няма да отиват за превалутиране при банкови транзакции, а ще остават в икономиката ни. Ползата от Шенген е, че който внася от Европа няма да търпи такова забавяне, което да ни удря по джоба. Очакваме над 60 млрд лева да влязат по Плана за възстановяване и устойчивост. Ако тези пари отидат, там където през последните години, ще се обогати една малка група от хора, а ние ще продължим да живеем по стария начин. Ако тези пари отидат във фирмите, ще могат да инвестират в оборудване, заплати, за здравеопазване, образование и т.н. Вярваме, че това е България, която искаме“, каза той.


„Харесва ли им на българските граждани как живеят в момента? Има набор от партии, които са ги докарали до тук. Много хора говорят за инфлацията, без да гледат данните. Ако погледнем държавите в Източна Европа България е с 14% ръст на инфлацията, в Европа е 10%. Ако погледнем заплатите спрямо цените, българите са напред - малко, но напред. Целия регион бе ударен много сериозно от войната в Украйна. По време на нашето управление икономически България е малко по-напред. БВП се повиши с 3,9% от Европа, наваксахме, имаме най-висок ръст на износа и втория най-добър ръст на промишленото производство и това в една много тежка ситуация и с война до нас. Ако вярвате, че нашата фискална политика е виновна да имаме най-ниската инфлация в Източна Европа, нека е така. Заради войната и кризата и че вече се лутаме в опита накъде да тръгнем, България не може да отлепи и да тръгне към центъра на Европа. Ако това не се случи, няма как да имаме европейски доходи“, подчерта Асен Василев.


Съпредседателят на "Продължаваме промяната" бе категоричен, че ПП-ДБ искат да управляват, ако спечелят изборите и така опроверга критиките на своите политически опоненти, че се борят за местните избори. „Правителство сега, което ни води към Европа. Големият въпрос е кой ще е първи. Това е важно за България, защото ще покаже в каква посока ще тръгнем. Готови сме да направим всичко възможно да има кабинет, защото първият е получил доверие да зададе посоката на страната. Ще предложим правителство на малцинството. Има възможност за разговори с ГЕРБ, ако се изчисти от хора със зависимости и които са в списъка „Магнитски“. Аз не виждам обаче вариант за кабинет с ГЕРБ“, обясни той.


По думите на Асен Василев Европрокуратурата ясно е посочила, че е имало измами със замерванията на въздуха в Гълъбово.