Големите британски групи супермаркети са извикани на среща с представители на правителството, за да бъде обсъдена ситуацията с празните рафтове за плодове и зеленчуци в магазините в момент, когато недостигът на продукти за салата в страната навлиза в трета седмица, съобщи министерството на околната среда, храните и селските райони, цитирано от Ройтерс. Министърът на храните и земеделието Марк Спенсър ще се срещне с шефовете на големите британски магазини по-късно днес, предаде БТА.

Миналата седмица най-големият британски търговец на хранителни стоки "Теско" (Tesco) последва конкурентите си "Асда" (Asda), "Морисънс" (Morrisons) и "Алди" (Aldi) в налагането на ограничения за покупка на домати, краставици и чушки, след като доставките бяха засегнати от нарушения в отглеждането и събирането на реколтите в Южна Европа и Северна Африка поради нетипични метеорологични условия.

Кризата се изостри от по-малкото производство през зимата на оранжериите във Великобритания и Холандия поради високите разходи за енергия и социалните медии са пълни със снимки на празни рафтове за плодове и зеленчуци в супермаркетите.