Видеонаблюдението при броенето на бюлетините и разписките от машините за изборите ще започне след края на изборния ден. Това обаче е предизвикателство пред изпълнителната власт - трудно може да се осигури телевизия с близо 12 хил. канала, които да излъчват едновременно. По въпроса обаче се работи.

Това стана ясно от думите на служебния министър на електронното управление Георги Тодоров.

Тепърва ще се провежда обществена поръчка за набавянето на устройствата за наблюдение. Такова обаче ще има, категоричен е Тодоров. По думите му вероятно в сряда ще бъде разгледана и одобрена план-сметката за видеонаблюдението на изборите. Едва след това ще се възложи на “Системен интегратор” провеждането на обществената поръчка. Очаква се това да стане със съкратени срокове, определени от закона.

“Последните изменения на Изборния кодекс вменяват на Министерски съвет техническото обезпечаване на видеонаблюдението и видеозаснемането. Всички трябва да са наясно, че такова нещо в Европа няма – може би единствено в Русия. Представете си предизвикателството да имаме телевизия с близо 12 000 канала, които да излъчват едновременно“, каза още той.

Тодоров обаче е категоричен - устройства за наблюдение и заснемане ще има във всички секции, но при липса на интернет броенето няма да може да се гледа в реално време.

Броенето обаче ще бъде записано и ще може да се прегледа на следващия ден.

Служебният министър на електронното управление коментира темата за машинния вот и опита на някои партии да оспорят резултатите от този вид гласуване.

“Досега не съм прочел, не съм видял, не съм установил нито една официална жалба от която и да е политическа партия срещу резултата. Мисля, че това е показателно, че реални действие срещу резултатите – били те на хартия, от машина или смесени, няма“, отбеляза той.

Според него машините и хартиените бюлетини ще дадат право на хората, да изберат по какъв начин да гласуват. Всичко останало по удостоверяване на кода, което е ангажимент на Министерство на електронното управление по Изборния кодекс, ще бъде изпълнено в срок, прозрачно и безпристрастно, увери още Георги Тодоров