Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми двама мъже и ги задържа за катастрофата с мигранти на магистрала "Тракия".

На 26.02.2023г. Районна прокуратура – Стара Загора предяви обвинение на С.К., на 25 г., и Д.К, на 27 г., по досъдебно производство за това, че на 26.02.2023 г. на км179 на магистрала "Тракия", в съучастие помежду си, с цел да набавят за себе си имотна облага - пари, чрез използване на МПС - товарен автомобил „Ивеко“, противозаконно подпомогнали, чрез осигуряване на превоз и транспорт, повече от едно лице - 46 лица, от тях и непълнолетни, граждани на Афганистан, да преминат страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България, съобщават от държавното обвинение.

Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1, т.4 и т.5 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

С постановление от същата дата на прокурор от РП-Стара Загора е постановено задържане на обвиняемите за срок от 72 часа.

В снетите им сведения С.К. и Д.К. посочват, че са били наети от трето лице, за да превозят мигранти. Обещана им е голяма сума пари. Преди 3-4 дни около 120 човека - граждани на Афганистан, преминали от Турция през границата с България със стълба. В гориста местност ги разпределили на групи и през нощта, около полунощ на 25/26.02.2023 г., 46 мъже, сред които и непълнолетни, били съпроводени до път с асфалт и около 02,00 ч. качени в товарен микробус, м. "Ивеко", който бил управляван от С.К., а до него в купето бил Д.К. На км 179 били спрени в аварийната лента на АМ “Тракия“. Уговорката била, че ще получат пари, като пристигнат в София.

С.К. и Д.К. са осъждани за престъпления против собствеността. Извършват се активни действия по разследването.