Възможна ескалация на войната в Украйна би могла да доведе до иначе трудната коалиция между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" (ПП) -"Демократична България" (ДБ). Около това мнение се обединиха пред БНТ социолозите Първан Симеонов от "Галъп" и Евелина Славкова от "Тренд".

Година след избухването на войната, има реален риск от ескалация на конфликта или интензифициране на бойните действия и това личи и от последните речи на Джо Байдън и Владимир Путин, посочи Първан Симеонов.

"Ако войната ескалира, може след изборите, щем не щем, да трябва да правим правителство, защото нашите западни партньори, имам предвид от най-западните - англосаксонските, ще искат България да има правителство. Това значи, че Бойко Борисов трябва бързо да реагира и нещо да се договори с политическите си опоненти.

Аз, поне, така разчетох последните санкции "Магнитски". Противопоставянето на тези избори ще е много ярко, на две алтернативи, и ще е много трудно те да се сработят, но ако войната не остане фонова, както е в момента, а се интензифицира, ще има натиск за правителство", заяви Първан Симеонов.

При всички случаи, ако се стигне до подобна коалиция, тя ще е оформена като някакъв вид експертно, програмно или техническо правителство, допълни още Симеонов.

"Ако ситуацията във външнополитически план принуди към този разговор, той ще е сложен и ще се наложи всеки да направи много тежки компромиси и да намерят разказ, с който да обяснят на своите електорати защо това се случва.

Има и трети вариант - т. нар. "хартиена коалиция" или коалицията "Магнитски" - БСП, ДПС и ГЕРБ. Това същи не изглежда много красиво и обществено приемливо и не мисля, че ГЕРБ ще се ентусиазират за такова нещо", посочи Евелина Славкова.

Социолозите са единодушни, че акцентът на кампанията преди вота остава противопоставянето между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - т.нар. статукво срещу промяна.

От малките партии, към момента "Български възход" изглежда, че ще прекрачат 4-процентовата бариера за влизане в 49-ото Народно събрание.