Американският президент Джо Байдън се срещна с лидерите на държавите от Източния фланг на НАТО. На срещата на върха в Полша България е представена от президента Румен Радев.

Пред президентите на 9-те държави от Източния фланг, Джо Байдън заяви, че Русия е направила голяма грешка, изтегляйки се от договора „Нов Старт” за контрола на ядрените оръжия. Той обаче обеща Вашингтон да защитава всеки сантиметър от територията на НАТО, тъй като мнозина от лидерите смятат Русия за заплаха за собствената си сигурност.


Съвместната декларация, която беше приета след разговора, заклеймява руската инвазия и призовава за засилване на присъствието на НАТО по Източния фланг.

По неофициална информация, Полша, Румъния и Балтийските държави, които вече имат на своя територия хиляди войници от НАТО, са настояли те да останат за постоянно.

„Като Източен фланг на НАТО, вие сте на предна позиция на нашата колективна сигурност. Вие знаете най-добре от всички други, какъв е залогът на този конфликт. Не само Украйна, но свободата и демокрацията в Европа и в света. Това, което наистина е залогът, е не само Украйна. Залогът е свободата. Идеята повече от 100 000 да нахлуят в друга държава след Втората световна война - нищо подобно не се е случвало досега. Нещата се промениха радикално. Трябва да ги върнем обратно”, заяви Джо Байдън.