Ядосано слово по адрес на политиците изнесе президентът Румен Радев, сред като присъства на анализ за състоянието на армията на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Според държавния глава политиците гледат на въоръжените сили само като на донор за Украйна, но не правят нищо за модернизация на армията ни. Той обвини парламентa, че не е приел исканата от служебния министър Димитър Стоянов програма с 13 приоритетни проекта. Всъщност тя бе отхвърлена от комисията по отбрана, защото даваше възможност правителството да сключва договори за оръжие без те да минават през парламента.

Тези политици, които искат да дадат старото ни въоръжение на Украйна, нека видят как някои държави получиха по 15 танка в тези триъгълни сделки, заяви Радев.

Според него въпреки войната в последната година модернизацията на армията ни изостава и не е направено почти нищо.

Президентът не отговаря на въпроси след гневните си думи.

Адмирал Ефтимов и министър Димитър Стоянов изтъкнаха, че благодарение на съюзниците разполагаме с функционираща батальонна бойна група. Предстои обаче да сформираме дивизионен щаб на НАТО.

Модернизацията на армията няма алтернатива, категоричен бе адмиралът. Той напомни, че от февруари миналата година настоява да се одобри програма за модернизация. Ефтимов обаче обеща, че ще е готов с проекти за одобрение при избор на нов парламент и редовно правителство.