Илия Спасески, който жестоко преби 21-годишния Християн Пендиков, вече е на свобода. От съда са променили мярката „задържане под стража“ след изтичането на 30-дневния срок. В момента Спасески е в къщи, но с отнет задграничен паспорт.

От прокуратурата съобщиха, че Пендиков е пребит поради българската си етническа принадлежност. Инцидентът стана на 19 януари в родния му Охрид. Той имаше тежки наранявания по главата, гърдите и вратните прешлени. Благодарение на лечението във ВМА в София Пендиков се възстановя успешно.

Нападателят Илия Спасески, който нанесе в гръб поредица от жестоки удари на Пендиков, е професионален състезател по жиу-жицу. Той е член на клуба по карате в Охрид „Кун-су-то“. Спасески участва в професионални състезания и е носител на множество награди от тях.

Пребиването на Пендиков получи силно европейско възмущение и поради безпрецедентния акт на насилие лидерите на македонските българи бяха приети в Брюксел от еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. Те подробно информираха еврокомисаря „за институционалната омраза към местните българи и липсата на политическа воля техните права да бъдат защитени и да се сложи край на насилието срещу тях“.

Разговорите в Брюксел бяха последвани от искане външният министър на РС Македония Буяр Османи също да се срещне с представителите на македонските българи. По време на разговора Георги Трендафилов призова властите в Скопие да изпълняват международните договори и преди всичко Договора за приятелство от август 2017 г., за да се стигне до намаляване на напрежението между двете страни, предаде БГНЕС.

Побоят на Пендиков е последван от брутален акт от страна на граничните власти в Скопие на 4 февруари, когато ГКПП „Гюешево“– „Деве Баир“ стотици българи бяха възпрепятствани да преминат границата и да положат цвете пред саркофага на българския революционер Гоце Делчев в храма „Свети Спас“ в Скопие.

Това вътрешният министър Оливер Спасовски определи като „европейско поведение на граничните полицаи и ги награди“. Като обяснение за блокирането на границата Спасовски заяви, че е спрял тока на граничния пункт и поради тази причина се е стигнало до възпрепятстването на българските граждани.