”Отлагането на влизането в еврозоната е заради ясни причини. Те са, че има правила. България към момента не отговаря на два от петте критерия, по които тя би била оценена за влизане в еврозоната. Поради бездействието на парламента не отговаряме на тези критерии.” Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов в „Защо, господин министър“ по БиТиВи.

Вицепремиерът Атанас Пеканов подчерта, че от месеци България не отговаря на един критерии - инфлационният: "Ние работим по това да търсим гъвкавост от европейските ни партньори, така че да се намери решение, което да отговаря на текущата ситуация, а тя е една много висока инфлация във всички страни. За да търсим гъвкавост по отношение на критериите ние трябваше да сме перфектни по всички други критерии, вместо това не сме приели четири закона. Закони, които отдавна се изискват от нас."

Пеканов допълни: "Ние не се отказваме от еврото и продължаваме работа. Датата за изискване на доклад е края на м. февруари. Това го знаем отдавна, но до тогава трябва да знаем дали отговаряме на критериите, а ние сега знаем, че няма да отговаряме."

Пеканов заяви: "Поне 300-400 млн. лв. на година са щетите за България от неприемането ни в еврозоната. Те идват само от три фактора - ако приемем еврото, ще се повиши кредитният ни рейтинг и ще падне лихвата по държавния дълг, за България това биха били 200-250 млн. лв. спестени. второ - по същия начин ще намалеят лихвите за бизнеса – това са още 50-60 млн. лв. От изпратените от българите в чужбина над 2 млрд. лв. на година, които се превалутират и за всяко евро се губят по 1-2 стотинки, ще се спестят още 50 млн. лв."

Пеканов посочи: "От пет години пише, че не изпълняваме критериите. Страната щеше да бъде отхвърлена, а това щеше да има много сериозни имиджови щети. Не си представяйте, че това може да го искаме всяка година. Само една страна е искала подобно нещо - Литва. Отхвърлена е само заради един критерий инфлацията, тогава тя е била 3,8%, при нас е 14%. Не отговаряме на законодателния критериѝ."