Всички данни от машинния протокол да бъдат заличени и от него да се вижда само броя на гласувалите са поискали от ЦИК от фирмата Смартматик. От протокола вече няма да се разбира по колко гласове са събрали партиите. Мотивът на комисията е че ако се съдържат всички предишни данни секционните комисии вместо да броят бюлетините от машинното гласуване, щели да преписват данните за от протокола.

При необходимост данните все пак можели да се извличат от машините.

От ЦИК правят опити да избегнат участието на “Сиела норма” в логистиката на вота. Изпратили за писмо до Смартматик за промените в софтуера на машините и настояват те да бъдат извършени от фирмата производител. За промените ще бъде извършено допълнително плащане. От ЦИК са поискали хора от Информационно обслужване да поемат инсталирането на машините, но от държавната фирма са отказали. С поредно писмо от Български пощи се търсят автомобили и шофьори за превоз на машините. Само преди няколко месеца от пощите казаха недвусмислено, че не разполагат с необходимия брой автомобили.

До Смартматик са изпратени и изискванията за машинната бюлетина. На нея ще има номера на партията и на преференцията, както и името на партията и на предпочетения кандидат. Там ще е и номерът на секцията, в която е даден вотът, хешкодът и QR кодът.