Конгресът на БСП възложи на Националния съвет на партията да започне организацията на национален референдум във връзка с "джендър" идеологията в училищата, съобщиха от пресцентъра на левицата. Предложението дойде от плевенски социалисти и бе прието с 538 гласа “за“ и 6 гласа “против“.

Така в страната три партии ще събират подписки за организирането на три национални допитвания - за приемането на еврото (“Възраждане”), смяна на политическата система от парламентарна в президентска република (ИТН) и срещу “джендър идеологията” в училищата (БСП).

Не е ясно какво точно се има предвид под “джендър идеология”. Скандалите около “джендър идеологията” се зародиха в хода на дебатите около Истанбулската конвенция, която в крайна сметка бе отхвърлена. Целта й е да даде повече възможности за борба с домашното насилие. Паника обаче дойде от редиците на тогавашните патриоти и социалистите, които се обявиха против ратификацията на документа, който по същество се нарича Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с домашното насилие.

Малко преди 48-мото Народно събрание да бъде разпуснато Истанбулската конвенция и страховете, които някои партии всяват от така наречената “джендър идеология” станаха повод за отхвърлянето на промени в Закона за защита от домашното насилие. Проектът на закон задължаваше полицейските органи да следят за изпълнението на заповедта за защита, като при констатирано неизпълнение нарушителят ще бъде задържан.

С “джендър идеологията” на практика се вкарват страхове от появата на трети пол. Буквално “джендър” означава “род” или “пол”, а смисълът е свързан с характерните черти на половото разделение, които са обусловени от идеите за ролите на мъжете и жените в обществото. Казано иначе - социалната им роля.

През 2018 г. Конституционният съд на България се произнася с решение по конституционно дело за съответствие с конституцията на т. нар. “Истанбулската конвенция” и отхвърли документа с мотив, че размива границата между двата пола и че друго решение би задължило страната ни да признае съществуването на трети, четвърти и пети пол.