Гърци от пограничните райони с България масово зареждат горива у нас заради по-ниската им цена. В гръцката област Комотини броят на бензиностанциите е намалял от 110 на 50, като причина за това посочват именно спада в работата, причинен от факта, че гърците предпочитат да преминават границата и да пълнят резервоарите у нас по-изгодно.

43% спад в продажбите на бензин и дизел отчитат търговците на горива в Северна Гърция, съобщиха местни медии. В същото време в останалата част на страната оборотите на бензиностанциите са намалели само с 12 на сто.

Жителите на област Родопи масово преминават през ГКПП “Маказа” и зареждат по-евтини горива в България, посочват в материалите си гръцките журналисти. По тази причина през последните години се е стигнало до масово затваряне на бензиностанции.

Въпросът със срива на продажбите на бензиностанциите ще бъде поставен пред гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.

Търговците на горива настояват гръцката администрация да се намеси и да намери решение на проблема. Предлагат жителите на пограничните райони да могат да получат “гражданска карта”, с която да зареждат по-евтино гориво в гръцките бензиностанции.
Източник: "Труд"