„Готови сме за диалог с Украйна, ако тя приеме окупираните от нас територии за руски“. Това е заявил президентът Владимир Путин пред турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс.

"Путин отново потвърди готовността на Русия за сериозен диалог при условие, че киевските власти изпълнят добре известните и многократно изразявани изисквания за признаване на новите териториални реалности", се казва в изявление на Кремъл.

Към момента Кремъл твърди, че е анексирал Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска област, въпреки че не ги контролира изцяло.

"Руската страна подчерта разрушителната роля на западните държави, които помагат на киевския режим с оръжие и военно оборудване, предоставят му оперативна информация и цели", се казва още в изявлението.

Лидерите обсъдиха и изпълнението на знаковото споразумение за деблокиране на украинското зърно, постигнато с посредничеството на ООН и с помощта на Турция.

През октомври Русия за кратко излезе от споразумението след атака с дрон срещу Черноморския ѝ флот. В рамките на няколко дни тя отново влезе в сделката, но официални лица се оплакаха от ограничения върху руските продукти.

В телефонния разговор Ердоган отново е призовал за мирни преговори.